Jaarlijks wordt de Earth Overshoot Day berekend. Volgens de berekeningen van de Global Footprint Network, hebben we eerder alle natuurlijke grondstoffen opgemaakt die de aarde jaarlijks kan herwinnen dan dat het jaar lang is. De trend is al jaren dat deze datum steeds vroeger in het jaar komt. Onze vraag van moeder aarde is groter, vele male groter dan dat de aarde beschikbaar heeft per jaar.
Bio capaciteit
In de berekening wordt gekeken naar de bio capaciteit van de aarde, ofwel welke ecologische grondstoffen de aarde duurzaam kan laten groeien in een jaar. Denk hierbij aan bossen maar ook wat er groeit en bloeit op land en in de zee . Dat cijfer wordt gedeeld door de ecologische voetafdruk van de wereldwijde bevolking x 365 dagen.
Zoals je kunt zien in deze grafiek was viel “Earth Overshoot Day” in het jaar 1979 op 29 oktober, in 1989 op 11 oktober, in 1999 op 29 september en in 2009 op 18 augustus. En dan rolt er in 2019 dus 29 juli uit. In 2020 was het effect van de corona pandemie zichtbaar. Maar ook in 2020 vragen we meer van onze aarde dan dat er kan groeien. Op 22 augustus 2020 was het “overshoot day”.
Deze cijfers maken duidelijk dat de conclusie is dat we al jaren “in het rood” staan bij moeder natuur.
Stijgende wereldbevolking
Dit is niet zo gek als je kijkt naar een andere set met data, de wereldbevolking census. Hadden we in 1970 ongeveer 3,7 miljard bewoners op deze planeet. Vandaag de dag delen we onze blauwe planeet met 7,8 miljard mensen. Maar liefst 60% van de wereldbevolking woont in Azië. Kortom hoe meer mensen op deze aarde, hoe groter onze ecologische voetafdruk per jaar.
Stijgende welvaart
Er is nog een derde factor van belang. De stijgende middenklasse. Waar in de jaren ’50 nog zo’n 63 procent van de wereldbevolking in extreme armoede leefde is dit in 2015 maar 0,1% ofwel 733,48 miljoen mensen. De overige 6,62 miljard mensen leven dus anno 2015 niet in extreme armoede. Dat zijn indrukwekkende cijfers.
Deze stijging in levenstandaard is met name in Azië goed te zien. Met een grotere middenklasse zien we ook de consumptie stijgen.
Circulaire Economie relevanter dan ooit
We zijn dus met meer mensen op aarde, die meer consumeren terwijl we al jaren meer vragen van de aarde dan het kan herstellen. Een logische conclusie is dat dit voor problemen gaat zorgen. Wanneer, is de vraag. Maar dit is precies de reden waarom ik mij wil inzetten voor de overgang van de lineaire economie naar een circulaire economie. Van nemen, produceren, consumeren en weggooien naar herwinnen, herproduceren etc. Niet meer opnieuw nemen van de aarde, maar beter gebruiken wat toch al geproduceerd is. Afval als grondstof.
We hebben nieuwe oplossingen nodig. Betere producten gemaakt van herwinbare materialen. Andere verdienmodellen die ervoor zorgen dat bedrijven anders omgaan met grondstoffen. Beleid en regels die ervoor zorgen dat de samenleving anders kan omgaan met afval en recycling. En vooral een andere mentaliteit en consumptiecultuur. Waar consumenten producten herstellen en repareren weer op waarde wordt geschat. Waar “nieuw” niet meer de boventoon voert. Waar “meer meer meer” niet meer opgaat. Waar we bewustere keuzes kunnen maken.
De circulaire economie is de pro actieve aanpak van onze wereldproblemen. We weten dat het probleem zich vroeg of laat gaat presenteren, wat gaan we er aan doen? Het is een containerbegrip. Maar ik daag je uit om je er in te verdiepen!
Waarmee kan ik uw bedrijf helpen?
Heeft u een vraag over uw eerste stap richting een circulaire bedrijfsvoering? Of een marketingvraagstuk rondom uw nieuwe circulaire diensten of producten? Stuur dan een email naar astrid@circularmarketingsolutions.com.
Ik help uw bedrijf graag een stap verder!