Nederland Circulair in 2050

Wat is de circulaire economie?

Op dit moment leven we in een liniaire economie. 

Grondstoffen worden gedelfd of geoogst. Producten worden ontworpen en gemaakt. Consumenten kopen en gebruiken producten en goederen. En gooit ze weer weg wanneer ze de producten niet meer nodig hebben of verbruikt zijn. 

Maar wist je dat er in het leven van de kinderen van nu al een tijd gaat aanbreken waarbij er een aantal grondstoffen op zijn?  We hebben geen twee aardes tot onze beschikking, op = op.

Terwijl de vraag naar producten en goederen alleen maar stijgt door de toenemende welvaart en wereldbevolking. 

Hoog tijd om eens beter te kijken naar hoe de natuur omgaat met materialen. In het natuurlijke kringloopsysteem wordt immers alles hergebruikt.

De vraag “Is of ons afval echt afval is of is het een grondstof?”, dat is een van de belangrijkste aspecten van de circulaire economie. 

Huidige wereldpopulatie: 7,6 biljoen
Stijging wereldbevolking sinds 1970 100%
Mondiaal afval per jaar: 2.12 biljoen ton
% goederen dat binnen 6 maanden weggegooid worden 99%
Europese kunststofproductie: 25,8 miljoen ton per jaar
Recycling 30%

Wat is de Circulaire Economie?

Er is een positieve en creatieve ontwikkeling gaande. De Circulaire Economie. Een positief en creatief antwoord op klimaatproblemen. We werken toe naar een wereld waar afval hoogwaardig hergebruikt kan worden. 

Een korte terugblik
In september 2016 is het Rijksbrede programma Circulaire Economie, getiteld ‘Nederland Circulair in 2050’ aangeboden aan de Tweede Kamer. In januari 2017 werd door meer dan 180 partijen het Grondstoffenakkoord ondertekend. De teller staat in 2018 inmiddels op ruim 320 bedrijven die dit akkoord hebben ondertekend.

In de loop van 2017 is dit Grondstoffenakkoord uitgewerkt in vijf Transitieagenda’s, voor de sectoren Bouw, Biomassa & Voedsel, Kunststoffen, Consumptiegoederen en Maakindustrie, die in januari 2018 zijn aangeboden aan staatssecretaris Van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat). In juni dit jaar heeft het kabinet gereageerd en aangegeven wat we nu gaan dóén met alle plannen die zijn opgesteld.

Op 10-10 heeft staatssecretaris van Veldhuizen aangekondigd dat in 2019 er 22,5 miljoen extra beschikbaar wordt gesteld voor de Circulaire Economie.

Video's over de Circulaire Economie

Waarmee kunnen wij jou helpen?

Neem contact met ons op

Heb je een vraag over jouw eerste stap richting een circulaire bedrijfsvoering? Of een marketing gerelateerde vraag? Stuur een email, een berichtje via LinkedIn, Skype, app of neem telefonisch contact op.
We helpen je graag een stap verder!

Contact

Waarom hulp inschakelen?